luchttalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Week van de Procestechniek 2019

22 januari 2019
Categorie: Persbericht

Leerlingen ontdekken de Procesindustrie en de Foodsector

Deze week vindt bij het EIC het evenement Week van de Procestechniek plaats (21-25 januari).
In de regio Rijnmond gaan ca. 900 leerlingen uit de onderbouw van het VMBO en HAVO van 22 verschillende scholen op bezoek bij 17 verschillende bedrijven. Ook krijgen zij een programma aangeboden op het EIC.


Tijdens de Week van de Procestechniek werken in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee:

BP Raffinaderij, Cerelia, Enci, Emerald, ETT, Hexion, Huntsman, Indorama, Kemira, Lyondell Basell, Mars Food, Mourik Services, Neste, Plant One, RDM Trainingsplant, Shell, Shin-Etsu, Suikerunie

Bedrijven hebben behoefte aan goed opgeleid personeel
De procesindustrie en de foodsector zijn belangrijke sectoren. Zij hebben behoefte aan goed opgeleide technici, procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten. De leerlingen maken kennis met de techniek in het algemeen en de (petro)chemische industrie en foodsector in het bijzonder. Hiermee krijgen ze een realistisch beeld van de beroepen en de goede loopbaanperspectieven die daarbij horen.

Foodsector doet ook mee dit jaar
Tijdens de Week van de Procestechniek brengen leerlingen een bezoek aan bedrijven in de Procesindustrie. Nieuw dit jaar is dat naast deze sector ook bedrijven uit de foodindustrie meedoen. Beide sectoren hebben vergelijkbare beroepen, dus het is efficiënt om de leerlingen met beide sectoren kennis te laten maken.

De leerlingen krijgen bij de bedrijven een uitgebreide rondleiding en brengen een bezoek aan de controlekamer of laboratorium. Ook krijgen ze uitleg over het productieproces, het belang van onderhoud( maintenance), het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en ze gaan in gesprek met medewerkers.

Bezoek aan havenexpositie EIC
Daarnaast brengen de scholen een bezoek aan de havenexpositie bij EIC Mainport Rotterdam (EIC). Ten behoeve van Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) geven het Techniek College Rotterdam en het STC Brielle  voorlichting over vervolgopleidingen in de procestechniek en de maintenance. Tevens is de Food Innovation Academy(FIA) aanwezig. Bij hen krijgen de leerlingen informatie over de vervolgopleidingen en ze spelen een spel over de verschillende stappen in het productieproces om bv. brood, gevulde koeken, of chocolade te maken. Verder gaan de leerlingen actief aan de slag met proefjes in het EIC-chemielab en in het technolab met de Proeffabriek.

Beroepen in de Procesindustrie en foodsector
Met dit project wil de organisatie de leerlingen laten zien wat het werken als procesoperator, onderhoudsmonteur  analist, of kwaliteitscontroleur inhoudt. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er is een goed basissalaris. Omdat het werk ook ’s nachts doorgaat wordt er gewerkt in ploegendiensten. Verder zijn er in de proces en maintenance en de foodsector goede loopbaanperspectieven.

Landelijke Week van de Procestechniek
De bedrijfsbezoeken vinden plaats tijdens de landelijke Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond wordt de Week van de Procestechniek georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen scholen en bedrijven binnen het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR) en de FIA. Het EIC verzorgt de coördinatie van de Week van Procestechniek in de regio Rijnmond.

Bron: EIC Mainport