luchttalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Week van de Procestechniek in regio Rijnmond

29 januari 2019
Categorie: Persbericht

"CA. 900 leerlingen brachten een bezoek aan bedrijven in proces en foodindustrie"

Afgelopen week vond bij het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg de Week van de Procestechniek plaats.
In de regio Rijnmond gingen ca. 900 leerlingen uit de onderbouw van het VMBO en HAVO van 22 verschillende scholen op bezoek bij 17 verschillende bedrijven. Ook kregen zij een programma aangeboden op het EIC. Laurent van Luik – coördinator van de Week van de Procestechniek blikt voldaan terug: “Het was een uitdagende klus om bijna duizend leerlingen bij de verschillende bedrijven onder te brengen. Maar het is gelukt! Het was een mooie en vooral leerzame week!”

Bedrijven hebben behoefte aan goed opgeleid personeel
De procesindustrie en de foodsector hebben behoefte aan goed opgeleide technici, procesoperators, onderhoudsmonteurs, analisten en kwaliteitscontroleurs. De leerlingen maakten kennis met de techniek in het algemeen en de werkzaamheden in de (petro)chemische industrie en foodsector in het bijzonder. Hiermee kregen ze een realistisch beeld van de beroepen en de goede loopbaanperspectieven die daarbij horen. “Ik had al wel interesse in de proces industrie. Het is fijn om de beroepen van dichtbij mee te maken. Hierdoor krijg ik een goed beeld van beroepen die misschien bij mij passen en weet ik waar ik aan toe ben!” vertelt Rotterdamse Havo leerling David. Veel leerlingen gaven dan ook aan dat het hen helpt bij het maken van hun profielkeuze, die ze het komend jaar moeten gaan maken. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er is een goed basissalaris. Omdat het werk ook ’s nachts doorgaat wordt er gewerkt in ploegendiensten.

Op bezoek bij de bedrijven
Tijdens de Week van de Procestechniek brachten de leerlingen een bezoek aan bedrijven in de Procesindustrie. Nieuw dit jaar is dat naast deze sector ook bedrijven uit de foodindustrie meededen. Beide sectoren hebben vergelijkbare beroepen, dus het is efficiënt om de leerlingen met beide sectoren kennis te laten maken. De leerlingen brachten bij de bedrijven o.a. een bezoek aan de controlekamer en het laboratorium. Ook kregen ze uitleg over het productieproces, het belang van onderhoud( maintenance), het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen of voerden zelf een opdracht uit. En heel belangrijk ze gingen in gesprek met medewerkers over hun werkzaamheden en hun beroep.

Bezoek aan havenexpositie EIC
Daarnaast brachten de scholen een bezoek aan de havenexpositie bij EIC Mainport Rotterdam (EIC). Ten behoeve van Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) gaven docenten van het STC in Brielle en het Techniek College Rotterdam voorlichting over vervolgopleidingen in de procestechniek en de maintenance. Bij de Food Innovation Academy(FIA) kregen de leerlingen informatie over vervolgopleidingen en ze speelden een spel hoe het productieproces in elkaar steekt om bv. brood, gevulde koeken, of chocolade te maken. Ook gingen de leerlingen in het EIC-chemielab en in het technolab zelf actief aan de slag met proefjes en opdrachten.

Landelijke Week van de Procestechniek.
In de regio Rijnmond wordt de Week van de Procestechniek georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen scholen en bedrijven binnen het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR) en de FIA. Het EIC verzorgde de coördinatie en uitvoering in de regio Rijnmond.

Tijdens de Week van de Procestechniek werkten in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee:

BP Raffinaderij, Cerelia, Enci, Emerald, ETT, Hexion, Huntsman, Indorama, Kemira, Lyondell Basell, Mars Food, Mourik Services, Neste, Plant One, RDM Trainingsplant, Shell, Shin-Etsu, Suikerunie

Bron: EIC Mainport